Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 250 g margarin
- 125 g tehéntúró
- 125 g sertés töpörtyű
- 1 csapott ek só
- 1 kk bors
- 1 db tojás (pogácsa kenéséhez)
Elkészítés:
A töpörtyűt a borssal együtt egy aprító géppel krémesre daráljuk, majd a többi hozzávalóval egyenletes tésztát gyúrunk. Érdemes a tésztát kb fél órát a hűtőben pihentetni, de akár előző este is begyurhatjuk a pogácsánkat. Hűtőből kivéve, lisztezett vágodeszkán kinyújtjuk, attól függően milyen magas pogácsákat szeretnénk.
A választott szaggatóval pogácsákat szaggatunk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Tetejét megkenjük felvert tojással.
Tipp: A töpörtyűs pogácsát külön nem szoktam megszórni vagy dekorálni, de mielőtt szaggatnánk bevághatjuk enyhén a tészta tetejét egy késsel és formás tetejű pogikat kapunk. Aki viszont szereti a fűszereket, a tojással kenés után megszorhatja külön borssal és füszerpaprikával is.
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt 180 fokon készre sütjük.