A tökéletes túró pogácsa

Nagymamám kezei igazán sok finomsággal látta el a családot, ahogy ezt folytatta anyukám és mai napig még minden arra járó vendéget is felejthetetlen sütikkel kényeztet. Mindig kerültem a pogácsa témát, én nem éreztem magamban az erőt, hogy annyit gyúrjak, dagasszak, kelesszek, hajtogassak meg ki tudja mennyit dolgoznak egy ilyen finomságon, persze szeretettel. Nos ekkor jött anyukám, hogy készítsem el a túró pogácsáját, csak begyúrom és sütöm. Kiprobáltam. Működik, csak begyúrod, és sütöd, csak győzd utána sütni, mert 1 kg lisztből se elég és a pitécske első számú sós finomsága, mert aki kóstólta, csak azt mondja… tökéletes.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 500 g margarin
  • 500 g túró
  • 1 ek só
  • Fokhagymapor
  • Sajt/Szezámmag/Köménymag ízlés szerint
  • 1 db tojás (pogácsa kenéséhez)

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval, majd belekockázzuk a margarint, hozzáadjuk a túrót és kézzel összegyúrjuk a tésztát. Hűtőben 30 percet pihentetjük, akár előző este is összeállíthatjuk. Sütés előtt lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 cm magasra, attól függően milyen nagy pogácsákat szeretnénk.

A választott szaggatóval pogácsákat szaggatunk vagy késsel tetszőleges hosszú formára vágjuk a nyújtott tésztát és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

Tetejét megkenjük a felvert tojással és megszórjuk fokhagymaporral, majd rá kerülhet sajt vagy szezámmag, kömény mag, ami a család kedvence.

Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt 180 fokon készre sütjük.