Amerikai pite

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 2 ek porcukor
  • 4 ek víz
  • csipetnyi só
  • 75 dkg alma (tisztítás, hámozás, magozás után)
  • 1  csapott ek keményítő
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk szerecsendió
  • 1 ek citromlé

Elkészítés:

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk gyors mozdulatokkal, a sót, cukrot is keverjük bele. A vizet fokozatosan adagolva sima tésztát gyúrunk, majd ketté osztva a tésztából lapos korongokat formázunk és folpackba csomagolva 30 percig a hűtőben pihentetjük.

lisztbe szórt vajdarabok

Az almát megpucoljuk, kimagozzuk majd egy részét lereszeljük, másik felét pedig apró kockákra vágjuk. A gyümölcsöket cukorral, fahéjjal, szerecsendióval és citromlével alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a keményítőt is.

A hűtőből kivesszük az egyik tésztánkat, amit lisztezett felületen kinyújtunk és egy kerek piteforma aljába teszünk, ügyelve, hogy a tésztából a forma falaira is jusson. Miután a tésztát a formába igazítjuk, belesimítjuk az almás tölteléket. Ezt követően a másik fél tésztát is kinyújtjuk és lefedjük vele a pitét.

Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük 40-50 perc alatt szép aranybarnára.

sütés előtt