Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 2 ek porcukor
- 4 ek víz
- csipetnyi só
- 75 dkg alma (tisztítás, hámozás, magozás után)
- 1 csapott ek keményítő
- 10 dkg kristálycukor
- 1 tk fahéj
- 1 tk szerecsendió
- 1 ek citromlé
Elkészítés:
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk gyors mozdulatokkal, a sót, cukrot is keverjük bele. A vizet fokozatosan adagolva sima tésztát gyúrunk, majd ketté osztva a tésztából lapos korongokat formázunk és folpackba csomagolva 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Az almát megpucoljuk, kimagozzuk majd egy részét lereszeljük, másik felét pedig apró kockákra vágjuk. A gyümölcsöket cukorral, fahéjjal, szerecsendióval és citromlével alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a keményítőt is.
A hűtőből kivesszük az egyik tésztánkat, amit lisztezett felületen kinyújtunk és egy kerek piteforma aljába teszünk, ügyelve, hogy a tésztából a forma falaira is jusson. Miután a tésztát a formába igazítjuk, belesimítjuk az almás tölteléket. Ezt követően a másik fél tésztát is kinyújtjuk és lefedjük vele a pitét.
Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük 40-50 perc alatt szép aranybarnára.