Morzsás szilvás pite

Hozzávalók:

Pite tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg margarin
  • 1 kis pohár tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • csipetnyi só

Túrós töltelék:

  • 20 dkg túró
  • 1 db tojás
  • 1 ek tejföl
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 ek búzadara

Gyümölcsös réteg:

  • 12 db közepes szilva
  • fahéjas barnacukor

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, utána késsel hozzá kockázzuk a margarint, majd a tejfölt és a cukrot is hozzáadjuk (só és citromhéj is ide kerül) és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Amint összeállt a tésztánk tegyük be a hűtőbe, amíg előkészítjük a túrós-gyümölcsös tölteléket.

A túrót, tejfölt, cukrot, búzadarát és egy tojás sárgáját összekeverjük. A szilvákat alaposan megmossuk, kimagozzuk és négybe vágjuk.

Hűtőből kivéve ketté osztjuk a tésztát, majd kivajazott, kilisztezett kerek formába nyújtjuk vagy simítjuk a tészta egyik felét (ha nyújtjuk, óvatosan emeljük be a tepsibe mert könnyen szakad). A tésztára  egyenletesen eloszlatjuk a túrós tölteléket, majd erre szépen körberakjuk a szilva szeletek, amiket mindenhol megszórunk fahéjas barnacukorral. Erre jöhet a tésztánk másik fele kézzel rámorzsálva, vagy nagy lyukú reszelőn ráreszelve.

Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük, hogy a teteje szép aranybarna legyen.

Morzsás szilvás túrós pite