Erdei gyümölcsös-túrós pite

Hozzávalók:

Pite tészta:

  • 375 g liszt
  • 250 g hideg margarin
  • 3 ek porcukor
  • csipetnyi só
  • 1 db tojás
  • 3 ek hideg víz

Gyümölcsös töltelék:

  • 2 marék málna
  • 2 marék ribizli
  • 1 marék meggy
  • 1 marék áfonya
  • 1 marék szeder
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 ek epres pudingpor
  • 1 dl víz

Túrós töltelék:

  • 250 g tehéntúró
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek búzadara
  • 2 csomag vanilíás cukor
  • 1 tojás

Elkészítés:

Először összeálítjuk a pite tésztánkat. A hideg margarint késsel a liszthez kockázzuk, majd gyors mozdulatokkal összeforgatjuk, hozzáadjuk a porcukrot, sót és a tojást, és elkezdjük összegyurni. Lassan adunk hozzá vizet, majd egyenletes tésztát gyúrunk. Ketté osztva a tésztából lapos korongokat formázzunk és folpackba csomagolva 30 percig a hűtőben pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a gyümölcsös és túrós töltelékeket.

Egy főző edénybe tesszük a friss gyümölcsök 80 %-át, majd hozzáadjuk a cukrot és felfőzzük. Amint forró lesz, hozzákeverjük a külön vízzel vagy befőttlével elkevert pudingport és addig főzzük, amíg lekvárhoz hasonló sűrűbb gyümölcsmasszát kapunk.

Tipp: Mindenképp kostóljuk meg a gyömölcsös tölteléket, ízesítsük után, ha szükséges cukorral, vagy lehet egy kis eperlekvárral is finomítani. Ha nem elég sűrű adjunk hozzá még egy kevés pudingport. Friss gyümölcs híján használhatunk fagyasztott gyümölcskeveréket is.

A túrós töltelékhez egy villa segítségével összekeverjük a kimért alapanyogat, ha szeretjük, akkor mehet még hozzá egy citrom reszelt héja.

A hűtőből kivesszük az egyik tésztánkat, amit lisztezett felületen kinyújtunk és egy kerek piteforma aljába teszünk, ügyelve, hogy a tésztából a forma falaira is jusson. Miután a tésztát a formába igazítjuk, belesimítjuk először a túrós tölteléket, majd ráöntjük a gyümölcsös tölteléket és megszórjuk a maradék friss gyümölcsökkel.

Ezt követően a másik fél tésztát is kinyújtjuk és lefedjük vele a pitét tetszés szerint. Lehet egyben lefedni vagy rácsozni is, ha egyben fedjük le, a pite tetejét villával szurkáljuk meg vagy késsel vagdossuk be. Tetejét megszórhatjuk fahéjas barna cukorral.

Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük 45-50 perc alatt szép aranybarnára.