Hozzávalók:
Pite tészta:
- 375 g liszt
- 250 g hideg margarin
- 3 ek porcukor
- csipetnyi só
- 1 db tojás
- 3 ek hideg víz
Gyümölcsös töltelék:
- 350 g friss meggy vagy 1 üveg házi/bolti meggy befőtt
- 150 g kristálycukor
- 1 ek epres pudingpor
- 1 dl víz vagy a meggy befőtt leve
Elkészítés:
Először összeálítjuk a pite tésztánkat. A hideg margarint késsel a liszthez kockázzuk, majd gyors mozdulatokkal összeforgatjuk, hozzáadjuk a porcukrot, sót és a tojást, és elkezdjük összegyurni. Lassan adunk hozzá vizet, majd egyenletes tésztát gyúrunk. Ketté osztva a tésztából lapos korongokat formázzunk és folpackba csomagolva 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a gyümölcsös tölteléket.
Egy főző edénybe tesszük a lecsepegtetett, mag nélküli meggyet,elkezdjük főzni, majd hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Főzzük egy kicsit, hogy ne maradjon sok leve, majd hozzákeverjük a külön vízzel vagy befőttlével elkevert pudingport, hogy gyümölcsös lekvárszerű töltelélet kapjunk.
Tipp: Mindenképp kostóljuk meg a gyömölcsös tölteléket, ízesítsük után, ha szükséges cukorral. Ha nem elég sűrű adjunk hozzá még egy kevés pudingport.
A hűtőből kivesszük az egyik tésztánkat, amit lisztezett felületen kinyújtunk és egy kerek piteforma aljába teszünk, ügyelve, hogy a tésztából a forma falaira is jusson. Miután a tésztát a formába igazítjuk, belesimítjuk a gyümölcsös tölteléket.
Ezt követően a másik fél tésztát is kinyújtjuk és lefedjük vele a pitét tetszés szerint. Lehet egyben lefedni vagy rácsozni is, ha egyben fedjük le, a pite tetejét villával szurkáljuk meg vagy késsel vagdossuk be. Tetejét megszórhatjuk fahéjas barna cukorral.
Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük 45-50 perc alatt szép aranybarnára.