Meggyes rácsos pite

Hozzávalók:

Pite tészta:

  • 375 g liszt
  • 250 g hideg margarin
  • 3 ek porcukor
  • csipetnyi só
  • 1 db tojás
  • 3 ek hideg víz

Gyümölcsös töltelék:

  • 350 g friss meggy vagy 1 üveg házi/bolti meggy befőtt
  • 150 g kristálycukor
  • 1 ek epres pudingpor
  • 1 dl víz vagy a meggy befőtt leve

Elkészítés:

Először összeálítjuk a pite tésztánkat. A hideg margarint késsel a liszthez kockázzuk, majd gyors mozdulatokkal összeforgatjuk, hozzáadjuk a porcukrot, sót és a tojást, és elkezdjük összegyurni. Lassan adunk hozzá vizet, majd egyenletes tésztát gyúrunk. Ketté osztva a tésztából lapos korongokat formázzunk és folpackba csomagolva 30 percig a hűtőben pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a gyümölcsös tölteléket.

Egy főző edénybe tesszük a lecsepegtetett, mag nélküli meggyet,elkezdjük főzni, majd hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Főzzük egy kicsit, hogy ne maradjon sok leve, majd hozzákeverjük a külön vízzel vagy befőttlével elkevert pudingport, hogy gyümölcsös lekvárszerű töltelélet kapjunk.

Tipp: Mindenképp kostóljuk meg a gyömölcsös tölteléket, ízesítsük után, ha szükséges cukorral. Ha nem elég sűrű adjunk hozzá még egy kevés pudingport.

A hűtőből kivesszük az egyik tésztánkat, amit lisztezett felületen kinyújtunk és egy kerek piteforma aljába teszünk, ügyelve, hogy a tésztából a forma falaira is jusson. Miután a tésztát a formába igazítjuk, belesimítjuk a gyümölcsös tölteléket.

Ezt követően a másik fél tésztát is kinyújtjuk és lefedjük vele a pitét tetszés szerint. Lehet egyben lefedni vagy rácsozni is, ha egyben fedjük le, a pite tetejét villával szurkáljuk meg vagy késsel vagdossuk be. Tetejét megszórhatjuk fahéjas barna cukorral.

Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük 45-50 perc alatt szép aranybarnára.