Alap pite

Ez a recept lett számomra a klasszikus vendégváró pitécske, a nyári grillezések friss gyümölcsös desszertje A PITE.

Hozzávalók:

  • 380 g liszt
  • 250 g hideg margarin
  • csipetnyi só
  • 2 ek porcukor
  • 1 db tojás
  • 3 ek hideg víz

Elkészítés:

A hideg margarint késsel a liszthez kockázzuk, majd gyors mozdulatokkal összeforgatjuk. Hozzáadjuk a csipetnyi sót, porcukrot és az egész tojást, majd lassan adagolunk hozzá kevés vizet és egyenletes tésztát gyúrunk. Ketté osztva a tésztából lapos korongokat formázunk és külön-külön folpackba csomagolva minimum 30 percig a hűtőben pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a választott tölteléket. Ez lehet idény szerinti vagy fagyasztott gyümölcsös (fügés, almás, erdei gyümölcsös), de készülhet túró, dió hozzáadásval is.

Tipp: A tetszőleges gyümölcsöket egy lábasban meg szoktam dinsztelni, lehet hozzá adni cukrot, vaniliás cukrot, fahéjat, gyömbért. Kicsit főzzük, hogy forrjon el a leve. A túrós verziónál télen veszek elő fagyasztott gyümölcsöt, ezt is kicsit felfőzzük cukorral, de lekvárral is lehet még ízesebbé tenni.

A hűtőből kivesszük az egyik tésztánkat, amit lisztezett felületen kinyújtunk és egy kerek piteforma aljába teszünk, ügyelve, hogy a tésztából a forma falaira is jusson. Miután a tésztát a formába igazítottuk, belesimítjuk az előkészített tölteléket, a tetejére pedig tegyünk pár kockázott vajat. Ezt követően a másik fél tésztát is kinyújtjuk és lefedjük vele a pitét tetszés szerint.

A tészta jól nyújtható, így kedvünkre dekorálhatjuk. Lehet egyben lefedni vagy rácsozni is, ha egyben fedjük le, a pite tetejét villával szurkáljuk meg vagy késsel vagdossuk be. Majd kenjük meg kevés felvert tojással és megszórjuk fahéjas barnacukorral.

Tipp: Utóbbi két lépés elhagyható, ha nem kenjük meg külön az sem okoz gondot, csak ropogósabb a tészta. 

Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük 45-50 perc alatt szép aranybarnára.