Őszi pite

Hozzávalók:

Pite tészta:

  • 380 g liszt
  • 250 g hideg margarin
  • csipetnyi só
  • 2 ek porcukor
  • 1 db tojás
  • 3 ek hideg víz
  • 1 db citrom reszelt héja

Gyümölcsös töltelék:

  • 5 db alma
  • 2 db körte
  • 5-6 db kis méretű füge
  • fél citrom leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kristálycukor ízlés szerint
  • 2 kk fahéj
  • 1 kk gyömbér
  • 1 kk szerecsendió
  • 1 ek vaníliás pudingpor vagy keményítő

Elkészítés:

A hideg margarint késsel a liszthez kockázzuk, majd gyors mozdulatokkal összeforgatjuk. Hozzáadjuk a csipetnyi sót, porcukrot, reszelt citrom héjat és az egész tojást, majd lassan adagolunk hozzá kevés vizet és egyenletes tésztát gyúrunk. Ketté osztva a tésztából lapos korongokat formázunk és külön-külön folpackba csomagolva minimum 30 percig a hűtőben pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a választott tölteléket.

A gyümölcsöket meghámozzuk, a fügét és a körtét, valamint az alma mennyiség felét kockákra vágjuk, az alma másik felét pedig lereszeljük. Egy lábasban fél citromlé hozzáadásval el kezdjük összefőzni, majd hozzá adjuk a cukrot, vaniliás cukrot, fahéjat és gyömbért. Kicsit főzzük, hogy forrjon el a levéből.

A hűtőből kivesszük az egyik tésztánkat, amit lisztezett felületen kinyújtunk és egy kerek piteforma aljába teszünk, ügyelve, hogy a tésztából a forma falaira is jusson. Miután a tésztát a formába igazítottuk, belesimítjuk az előkészített tölteléket, a tetejére pedig tegyünk pár kockázott vajat. Ezt követően a másik fél tésztát is kinyújtjuk és lefedjük vele a pitét tetszés szerint.

Tipp: A tészta jól nyújtható, így kedvünkre dekorálhatjuk. Lehet egyben lefedni vagy rácsozni is, ha egyben fedjük le, a pite tetejét villával szurkáljuk meg vagy késsel vagdossuk be. Majd kenjük meg kevés felvert tojással és megszórjuk fahéjas barnacukorral. Utóbbi két lépés elhagyható, ha nem kenjük meg külön az sem okoz gondot, csak ropogósabb a tészta.

Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük 45-50 perc alatt szép aranybarnára.