Akinek van otthon füge bokorja, mindenképp süssön a családnak egy fügés pitét. Kihagyhatatlan íz, majd a nyár elteltével pedig jöhet bele alma, körte, hogy őszi ptiét is pikánsabbá tegye a füge íze.
Hozzávalók:
- 375 g liszt
- 250 g hideg margarin
- 2 ek porcukor
- csipetnyi só
- 1 db tojás
- 1/2 citrom reszelt héja
- 3 ek hideg víz
- 12-15 szem közepes füge
- 1 ek keményítő
- 3 ek méz
- 1 ek vaníliás cukor
- 2 tk fahéj
- 1 tk gyömbér
Elkészítés:
A hideg margarint késsel a liszthez kockázzuk, majd gyors mozdulatokkal összeforgatjuk, hozzáadjuk a porcukrot, sót, reszelt citromhéjat és a tojást, és elkezdjük összegyurni, lassan adunk hozzá vizet, majd egyenletes tésztát gyúrunk. Ketté osztva a tésztából lapos korongokat formázzunk és folpackba csomagolva 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a gyümölcsös tölteléket. A fügéket megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk, majd hozzáadjuk a mézet, vaníliás cukrot, fahéjat, gyömbért és a keményítőt, majd egy lábasban kissé összefőzzük (ősszel készíthetjük vegyesen almával vagy körtével).
A hűtőből kivesszük az egyik tésztánkat, amit lisztezett felületen kinyújtunk és egy kerek piteforma aljába teszünk, ügyelve, hogy a tésztából a forma falaira is jusson. Miután a tésztát a formába igazítjuk, belesimítjuk a fügés tölteléket, a tetejére pedig tegyünk pár kockázott vajat. Ezt követően a másik fél tésztát is kinyújtjuk és lefedjük vele a pitét tetszés szerint. Lehet egyben lefedni vagy rácsozni is, ha egyben fedjük le, a pite tetejét villával szurkáljuk meg vagy késsel vagdossuk be, majd kenjük meg kevés felvert tojással és megszórjuk fahéjas barnacukorral (utóbbi két lépés elhagyható).
Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük 45-50 perc alatt szép aranybarnára.