Fügés pite

Akinek van otthon füge bokorja, mindenképp süssön a családnak egy fügés pitét. Kihagyhatatlan íz, majd a nyár elteltével pedig jöhet bele alma, körte, hogy őszi ptiét is pikánsabbá tegye a füge íze.

Hozzávalók:

  • 375 g liszt
  • 250 g hideg margarin
  • 2 ek porcukor
  • csipetnyi só
  • 1 db tojás
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 3 ek hideg víz
  • 12-15 szem közepes füge
  • 1 ek keményítő
  • 3 ek méz
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk gyömbér

Elkészítés:

A hideg margarint késsel a liszthez kockázzuk, majd gyors mozdulatokkal összeforgatjuk, hozzáadjuk a porcukrot, sót, reszelt citromhéjat és a tojást, és elkezdjük összegyurni, lassan adunk hozzá vizet, majd egyenletes tésztát gyúrunk. Ketté osztva a tésztából lapos korongokat formázzunk és folpackba csomagolva 30 percig a hűtőben pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a gyümölcsös tölteléket. A fügéket megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk, majd hozzáadjuk a mézet, vaníliás cukrot, fahéjat, gyömbért és a keményítőt, majd egy lábasban kissé összefőzzük (ősszel készíthetjük vegyesen almával vagy körtével).

A hűtőből kivesszük az egyik tésztánkat, amit lisztezett felületen kinyújtunk és egy kerek piteforma aljába teszünk, ügyelve, hogy a tésztából a forma falaira is jusson. Miután a tésztát a formába igazítjuk, belesimítjuk a fügés tölteléket, a tetejére pedig tegyünk pár kockázott vajat. Ezt követően a másik fél tésztát is kinyújtjuk és lefedjük vele a pitét tetszés szerint. Lehet egyben lefedni vagy rácsozni is, ha egyben fedjük le, a pite tetejét villával szurkáljuk meg vagy késsel vagdossuk be, majd kenjük meg kevés felvert tojással és megszórjuk fahéjas barnacukorral (utóbbi két lépés elhagyható). 

Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük 45-50 perc alatt szép aranybarnára.