A spenót elég megosztó alapanyag, van aki nagyon szereti és van aki nagyon is kerüli. Én, ha a spenótra gondoltam, mindig csak a klasszikus főzelék jutott az eszembe, a spenótfőzelék íze, állaga, illata, ami nem a kedvencem. Ez lehet nem a spenót hibája, ezért pizzán sütve is megkóstoltam és megkedveltem. Most már oda is eljutottam, hogy én magam is megkívánjam és kísérletezzek az ízével, így született a spenótos muffin.
Hozzávalók (18 db-hoz):
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 200 g pizzaliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk só
- 2 dl olivaolaj
- 2 dl tejszín
- 1 ek tejföl
- 350 g spenót
- 180 g gouda sajt
- 3 tojás
- őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Elsőként előkészítjük a spenótot. A friss spenótleveleket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és levágjuk a hosszabb szárait, majd kisebb darabokra vágjuk.
Tipp: Használhatunk mirelit spenótot is, ez esetben kiengedjük, mjad kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet és úgy dolgozunk vele tovább.
Összekeverjük a liszteket a sütőporral és beleforgatjuk a spenótot. Felverjük a tojást és hozzákeverjük a tejszínt, majd az olivaolajat. A keveréket a lisztes spenótra öntjük, ízesítjük sóval, szerecsendióval, ekkor jöhet hozzá a tejföl. A sajtot lereszeljük és a háromnegyedét a tésztához adjuk. Jól összedolgozzuk a tésztánkat, madj papírral bélelelt vagy kivajazott és lisztezett muffinsütőbe kanalazzuk.

Az elosztott muffinok tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt 175 fokon készre sütjük.
