Egyszerű kelt tésztás sörkorcsolya, ha már unod a pogácsát. A sós sütemények szerelmeseinek ajánlom ezt a süteményt. Lehet csípősen is készíteni.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tk só
- 30 ml étolaj + kenéshez
- 1 tojás
- 1 kk cukor
- 2 dl tej
- 20 dkg tömlős natúr sajtkrém
- 10 dkg trappista sajt
- 1 ek csemege vagy csípős paprikakrém ízlés szerint
A tésztához az élesztőt kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, a tojást és a tejet, majd ruganyos, lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva hagyjuk, hogy a duplájára keljen a tésztánk.
A töltelékhez a sajtot lereszeljük, hozzákeverjük a sajtkrémet és a paprikakrémet.
A megkelt tésztát, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 40*40 cm-es nagyságúra, megkenjük a paprikás sajttal és szorosan feltekerjük. A tekercsből 3-4 cm vastagságú szeleteket vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk közvetlen egymás mellé.
Tipp: Lehet kerek vagy szív alakú kapcsos formában is sütni, hogy mutatósabb legyen.
A csigák tetejét és az oldalát is megkenjük olajjal, majd további 30 percig kelesztjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon szép pirosra sütjük. Ha már látjuk, hogy majdnem készek a csigák, a sütés utolsó perceiben mindegyik csiga közepére nyomunk egy kevés paprikakrémet és így készre sütjük.