Pisztáciafüggőségem egyik kedvenc darbaja. Nagyon kedvelem a sajttortákat, finomak és könnyen el lehet készíteni, sok ízzel lehet kombinálni, jól áll neki a gyümölcsös fanyar ízvilág, vagy a csokoládé is. Én úgy döntöttem, ahová csak lehet belekeverem a pisztáciát is, ebből született meg ez a pisztáciás sajttorta.
Hozzávalók:
- 22 dkg kakaós teljes kiőrlésű keksz (kb másfél csomag Győri édes)
- 15 dkg puha vaj
- 1 csomag (kb 200 g) pisztácia
- 1 üveg 45%-os pisztáciakrém
- 2 ek 100%-os pisztáciakrém
- 50 dkg natúr friss krémsajt (mascarpone)
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 g liszt
- 3 ek tejföl
- 3 db tojás
Elkészítés:
Először megpucoljuk a pisztáciát, majd durvára törjük. A pisztácia kétharmadát és a kekszet aprítógép segítségével összemorzsoljuk, majd összekeverjük a felolvasztott vajjal (lehet margarinnal is helyettesíteni), majd egy 22 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk.170 fokra előmelegített sütőben 5 percig elősütjük, ezután kivesszük és hagyjuk kihűlni.
Kézi robotgéppel elkeverjük a mascarponét, a cukrot, vaníliás cukrot, a lisztet és a tejfölt, majd egyesével keverjük bele a tojásokat. Pár perc alatt sima, habos keveréket kapunk, ebből egy külön tálba kanalazunk 10 evőkanálnyit és hozzáadjuk a 100%-os pisztáciakrémet és a 45%-osból 1 evőkanálnyit, majd először az így kapott krémet a kihűlt keksz alapra öntjük, óvatósan erre rá pedig a maradék keveréket.


Előmelegített sütőben 170 fokon sütjük 40-45 percig, hogy a teteje szép aranybarna legyen. Ha teljesen kihűlt a sajttortánk, akkor lehet díszíteni.
Tipp: Érdemes előző nap végezni a sütést, hogy hűtőben egy napot pihenjen, így szebben tudjuk kivenni a formából és könnyebb a díszítést is elvégezni.
A maradék 45%-os pisztáciakrémet kissé felmelegítjük, hogy folyósabb állagú legyen és a kihűlt sajttorta közepére kezdjük folyatni, majd hajlított kés vagy spatula segítségvel probáljuk szépen elsimítani. Végül tetszés szerint rászorjuk a megmaradt durvára tört pisztáciát. Én szeretek minden pisztáciás sütit kis szárított málnával is díszteni, de mehet rá reszelt étcsoki is ízlés szerint.


Ha Ti is pisztáciarajongók vagytok, próbáljátok ki a sütés nélküli verziót is!
