Klasszikus almás pite linzertésztával, ha nem szereti valaki dióval, egy kis zsemlemorzsát szórjon az alma alá, bárhogyan készítjük, nagyon finom. Ha több almából készítjük az sose árt.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg margarin
- 1 kis pohár tejföl
- 10 dkg cukor
- 1 tk reszelt citromhéj
- csipetnyi só
- 1,5 kg alma
- 4 ek cukor
- fahéj
- 10 dkg dió
- morzsa
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, utána késsel hozzá kockázzuk a margarint, majd a tejfölt és cukrot is hozzáadjuk (só és citromhéj is ide kerül) és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Amint összeállt a tésztánk tegyük be a hűtőbe, amíg előkészítjük a gyümölcsös tölteléket.
Az almát meghámozzuk és lereszeljük, majd lecukrozzuk és kissé összefőzzük egy lábasban, ízlés szerint adunk hozzá a fahéjat is. Hűtőből kivéve ketté osztjuk a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk vagy simítjuk a tészta egyik felét (ha nyújtjuk, óvatosan emeljük be a tepsibe mert könnyen szakad). A tésztára szórunk mindenhova egy kis zsemlemorzsát, “prézlit” és darált diót. Erre oszlassuk el az előkészített almát és jöhet rá a tésztánk másik fele tetszőlegesen rácsozva vagy csak egészben rányújtva, de akár morzsálva is lefedhetjük. Ha egyben fedjük le, a pite tetejét villával szurkáljuk meg.

Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük szép aranybarnára.
