Zakuszka – sült paprikás padlizsánkrém

Nincs nagy konyhakertünk. Egy kis magaságyásunk van, amiben viszont mindig ültetünk padlizsánt és kápia paprikát, ami miatt elengedhetetlen egy kis télre való kencét készíteni. Sokféle padlizsánkrémet próbáltam, de nekünk ez az erdélyi verzió lett a kedvenc.

Hozzávalók:

  • 6-7 db közepes padlizsán
  • 4 db kápia paprika
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 db lilahagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 db nagy paradicsom vagy sűrített paradicsom
  • olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

Legelső lépésként a padlizsánokat megmossuk, villával megszúrkáljuk és sütőpapírral bélelt tepsin180 fokos sütőben légkeveréssel 50 percig sütjük, félidőben egyszer megforgatjuk, hogy minden oldalról megsüljön.

Tipp: Ha tehetjük, akkor faszénen grillezzük a padlizsánt és paprikát, a füstös ízzel még finomabb lesz a zakuszkánk.

Közben a hagymákat megpucoljuk. A vörös- és lilahagymákat apróra vágjuk és egy közepes lábasban olivaolajon megdinszteljük. A paradicsomokat meghámozzuk, felkockázzuk és hozzáadjuk a hagymához. Ízlés szerint sózuk és borsozzuk, majd kissé összerottyantjuk. Közben kivesszük a padlizsánokat és helyére a tepsire helyezzük a megmosott kápia paprikákat, melyeket mindkét oldaluk feketedéséig sütünk. Ha kész ez is, akkor kivesszük egy tányérra és pár percig letakarjuk egy konyharuhával. Amíg a paprika kicsit pihen, leszedjük a padlizsánok héját és a padlizsán húsát belekockázzuk a lábasunkba a többi zöldséghez. Ezután hozzáadjuk a paprikát is miután lehúztuk a héját. Belereszeljük a fokhagymákat és együtt forralunk az egészen egyet, majd egy botmixerrel addig keverjük, míg egy egyenletes krémet kapunk, végül utánízesítjük szükség szerint sóval és borssal.

Ha nem szeretnénk tartósítani, akkor akár egy hétig is eláll a hűtőben, ellenkező estben amint kész, kifertőtlenített üvegekbe kanalozzuk még melegen, lezárjuk, majd fejjel lefelé betesszük 1 órára 90 fokos sütőbe, ezt követően elzárjuk és hagyjuk ott kihűlni.

Ez a mennyiség 4 kis üveg elkészítésére elég.