Könnyű töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 250 g margarin
  • 125 g tehéntúró
  • 125 g sertés töpörtyű
  • 1 csapott ek só
  • 1 kk bors
  • 1 db tojás (pogácsa kenéséhez)

Elkészítés:

A töpörtyűt a borssal együtt egy aprító géppel krémesre daráljuk, majd a többi hozzávalóval egyenletes tésztát gyúrunk. Érdemes a tésztát kb fél órát a hűtőben pihentetni, de akár előző este is begyurhatjuk a pogácsánkat. Hűtőből kivéve, lisztezett vágodeszkán kinyújtjuk, attól függően milyen magas pogácsákat szeretnénk.

A választott szaggatóval pogácsákat szaggatunk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Tetejét megkenjük felvert tojással.

Tipp: A töpörtyűs pogácsát külön nem szoktam megszórni vagy dekorálni, de mielőtt szaggatnánk bevághatjuk enyhén a tészta tetejét egy késsel és formás tetejű pogikat kapunk. Aki viszont szereti a fűszereket, a tojással kenés után megszorhatja külön borssal és füszerpaprikával is.

Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt 180 fokon készre sütjük.