Nyárindító cseresznyés pitécskék, tökéletes a grillezések mellé, ősszel pedig jöhet almás vagy körtés verzióban. Piteimádóknak!
Hozzávalók:
Ez a mennyiség egy nagy tepsire helyezhető, 9 db tenyérnyi pitécskére elég.
- 180 g liszt
- 125 g hideg margarin
- 1 ek porcukor
- csipetnyi só
- 1+1 db tojás (tésztához+lekenéshez)
- 20 dkg cseresznye (kimagozva, lecsepegtetve)
- 1 tk keményítő
- 1 ek vaníliás vagy epres pudingpor
- 2 ek eperszörp vagy citromlé
- 1 dl víz
- 5 dkg cukor
- 1 tk mandula aroma
Elkészítés:
Elsőként összeállítjuk a pitécskékhez a tésztát.
A hideg margarint késsel a liszthez kockázzuk és gyors mozdulatokkal összeforgatjuk. Hozzáadjuk a porcukrot, sót és egy egész tojást, majd egyenletes tésztát gyúrunk. A tésztánkat kissé lelapítjuk és folpackba csomagolva minimum 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a gyümölcsös tölteléket.
A cseresznyéket alaposan megmossuk, kimagozzuk és egy szűrőben hagyjuk lecsepegni, amíg kimérjük a többi hozzávalót. Egy edényben kézi habverővel elkeverjük a vízzel és szörppel a keményítőt és a pudingport, majd elkezdjük melegíteni. Ezt követően belekeverjük a cukrot és a cseresznyéket. Az egész gyümölcsös tölteléket addig főzzük míg elkezd besűrűsödni, ekkor elzárjuk, hozzáadunk pár csepp mandula aromát és hagyjuk kihűlni, amitől még picit sűrűsödik a massza.
A hűtőből kivesszük a tésztánkat, közben 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk a tésztát és egy széles tetejű bögre vagy pohár segítségével köröket formázunk belőle. A körök szaggatása után újra gyúrjuk a maradékot, majd addig ismételjük, amíg 18 kör alapú pitécske tésztát kapunk. A körtészták felét egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, ezekre kanalazzuk a cseresznyés tölteléket, majd lefedjük a maradék körtésztákkal. Villa segítségével a szélek mentén körbenyomkodjuk a pitécskéket, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.


Tipp: A tetetjét akár rácsosan is lefedhetjük, villával is megszurkálhatjuk, meghinthetjük fahéjjal vagy barnacukorral, a maradék tészta nyesedékből késsel tetszőleges kis formákkal díszíthetjük.
Egy tojást felverünk és megkenjük vele a pitécskéket, majd késsel kissé bevagdossuk a tetejüket.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 20-25 perc alatt szép aranybarnára.
