Almás-diós pite

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg margarin
  • 1 kis pohár tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • csipetnyi só
  • 1,5 kg alma
  • 4 ek cukor
  • fahéj
  • 10 dkg dió
  • morzsa

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, utána késsel hozzá kockázzuk a margarint, majd a tejfölt és cukrot is hozzáadjuk (só és citromhéj is ide kerül) és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Amint összeállt a tésztánk tegyük be a hűtőbe, amíg előkészítjük a gyümölcsös tölteléket.

Az almát meghámozzuk és lereszeljük, majd lecukrozzuk és kissé összefőzzük egy lábasban, ízlés szerint adunk hozzá a fahéjat is. Hűtőből kivéve ketté osztjuk a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk vagy simítjuk a tészta egyik felét (ha nyújtjuk, óvatosan emeljük be a tepsibe mert könnyen szakad). A tésztára  szórunk mindenhova egy kis zsemlemorzsát, “prézlit” és darált diót. Erre oszlassuk el az előkészített almát és jöhet rá a tésztánk másik fele tetszőlegesen rácsozva vagy csak egészben rányújtva, de akár morzsálva is lefedhetjük. Ha egyben fedjük le, a pite tetejét villával szurkáljuk meg.

Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük szép aranybarnára.