Imádjuk a családban a tésztasalátákat, ahány ember annyiféleképpen készíti. Legtöbbször tejfölösen, majonézzel esszük itthon, de nyáron a grillezés mellé egyszer ezt elkészítettem kísérleti jelleggel, majd kedvenccé lett. Így a barátok kérésére, közkívánatra meg kell osszam a Nem Pite kategória győztesét, a Nyári grilltésztasalit.
Hozzávalok: (ettől eltérni kötelező, bármiből lehet több, cserélhető, ki mit szeret…)
- 4 szelet sertéskaraj felvágott vagy csirkemellsonka
- 1 nagy fej lila hagyma
- 2 közepes cukkini
- 1 kápia paprika
- 1 sárgarépa
- 1 konzerv csemegekukorica
- 1 csomag tricolor tészta
- só
- bors
- grill zöldség fűszerkeverék
- balzsamecet
- olíva olaj
Elkészítés:
Elsőként keményre főzzük a tésztánkat, ha megfőtt, hideg vízzel öblítsük le, locsoljunk rá kevés olívaolajat, hogy ne tapadjon össze és sózzuk is meg. Közben vagy utána a cukkinit, paprikát megmossuk és felkockázzuk nagyjából egyforma méretűekre, a kukoricát egy szűrőn keresztül lecsepegtetjük. Egy edényben kevés olíva olajon elkezdjük lepirítani a szintén kockára vágott sonkát, majd rádobjuk a felkockázott lilahagymát, 1 perc után pedig beleöntjük a cukkiniket. Folymatosan kevergetjük, közben sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy keveset a fűszerkeverékből is ízlés szerint. Ha már nem túl kemény a cukkini, hozzáadjuk a csemegekukoricát, kápia paprikát és belereszeljük sajtreszelőn a megpucolt sárgarépát. Ezt követően legalább 2 evőkanálnyi balzsamecetettel meglocsoljuk és már csak 1-2 percet forraljuk. Ha nekünk megfelelő a cukkini keménysége, akkor el is zárhatjuk. Várjuk meg míg kihűl, majd keverjük össze a tésztával.
Tipp: Lehet belefőzni gombát, vagy a végén megszórni fetasajttal, olívabógyóval.

