Mákos citromtorta

Mákos citromtorta

A családban sokak kedvence a mákos és citromos ízű sütik, így nem volt kérdés, hogy bekerül-e a gyűjteménybe egy igazán mákos, nem túl édes, fanyar citromos desszert. A narancsos-diós sütim ihlette ezt a tortát, nagyon megszerettük.

Hozzávalók:

Mákos alaptészta:

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 15 dkg darált mák
  • 3 ek liszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja

Krém:

  • 12 dkg mascarpone
  • 1 dl habtejszín
  • 3 ek porckor
  • 1 citrom
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • kevés mák

Elkészítés:

A mákos alappitéhez a tojásfehérjéket csipet sóval, robotgéppel kemény habbá verjük, majd beletesszük a cukrot és tovább verjük 1-2 percig, amíg csillogó tojás habbá válik. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a reszelt citromhéjat, ezt óvatosan átkeverjük spatulával. A darált mákot elkeverjük a liszttel és a szódabikarbónával, majd a tojásokhoz keverjük. Az így kapott tésztát sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük.

Tűpróbával ellenőrizhetjük. Ha kész deszkára borítjuk és hagyjuk kihűlni, addig összeállítjuk a krémet.

A krémhez a tejszínhabot felverjük a porcukorral. A citrom héját lereszeljük, félretesszük díszítéshez, a kifacsart levét és a mascarponét elkeverjük, majd a felvert tejszínhabhoz adjuk egy spatulával. Ebből a krémből használunk belülre és kívülre is. A vanília pudingport az utasításának megfelelően elkészítjük, majd amikor elzártuk, akkor hozzákeverünk még a forró pudinghoz egy kanálnyi mákot.

A kerek piskótánkat ketté vágjuk, először eloszlatjuk az alsó felén a mákos pudingot, majd kenünk rá egy réteget a mascarponés citromos krémből és ráillesztjük a másik fél piskótát és befedjük a megmaradt fehér krémmel. Tetejére szórhatjuk a reszelt citromhéjat vagy citromkarikát vághatunk rá, de lehet mákkal is dízíteni ízlés szerint.