Gyereknap, születésnap, gyerekzsúr vagy csak süssünk egy jót együtt a srácokkal… Minden évben előkerül ez a kedvelt recept meglepi kekszként.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 13 dkg vaj
- 7 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás sárgája
- csipetnyi só
- élelmiszer színezék
A lisztbe kockázzuk a vajat, majd alaposan összeforgatjuk, hozzáadjuk a sót, cukrokat és a tojás sárgáját, majd vizes kézzel egyenletes tésztát gyúrunk. Akkor lesz jó a kekszünk, ha sütőport és szódabikarbónát sem adunk hozzá. Egy kicsit úgy tűnhet, hogy porlik a tészta, de a folyékony ételfesték hozzáadásával pont annyi nedvességet kap még, amitől kellően gyúrható, majd nyújtható tésztánk lesz.

Tipp: Ételfesték nélkül is lehet készíteni például csak vaníliás kekszeket, ebben az esetben adjunk hozzá gyúráskor 1-2 evőkanál vizet. Kakaósan is készíthetjük, 5 g édesítés nélküli kakaóport keverjünk a liszthez kezdéskor.
Itt már csak a kreativitásunk és az otthon rendelkezésre álló sütő felszerelésünk szabhat csak határt a kekszgyártásnak. Az évek alatt abban a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy a barátaim és családtagjaim elhalmoznak formákkal, így Tappancstól és más dínóktól kezdődően autók és megannyi más mesefigurát is tudok formázni.
A tésztánkat szétosztjuk és külön-külön átgyúrjuk az ételfestékekkel, majd nyújtjuk és tetszőleges formákkal szaggtajuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.


Előmelegített sütőben 170 fokon, 20 perc alatt készre sütjük.
