Cseresznyés pitécskék

Nyárindító cseresznyés pitécskék, tökéletes a grillezések mellé, ősszel pedig jöhet almás vagy körtés verzióban. Piteimádóknak!

Hozzávalók:

Ez a mennyiség egy nagy tepsire helyezhető, 9 db tenyérnyi pitécskére elég.

  • 180 g liszt
  • 125 g hideg margarin
  • 1 ek porcukor
  • csipetnyi só
  • 1+1 db tojás (tésztához+lekenéshez)
  • 20 dkg cseresznye (kimagozva, lecsepegtetve)
  • 1 tk keményítő
  • 1 ek vaníliás vagy epres pudingpor
  • 2 ek eperszörp vagy citromlé
  • 1 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk mandula aroma

Elkészítés:

Elsőként összeállítjuk a pitécskékhez a tésztát.

A hideg margarint késsel a liszthez kockázzuk és gyors mozdulatokkal összeforgatjuk. Hozzáadjuk a porcukrot, sót és egy egész tojást, majd egyenletes tésztát gyúrunk. A tésztánkat kissé lelapítjuk és folpackba csomagolva minimum 30 percig a hűtőben pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a gyümölcsös tölteléket.

A cseresznyéket alaposan megmossuk, kimagozzuk és egy szűrőben hagyjuk lecsepegni, amíg kimérjük a többi hozzávalót. Egy edényben kézi habverővel elkeverjük a vízzel és szörppel a keményítőt és a pudingport, majd elkezdjük melegíteni. Ezt követően belekeverjük a cukrot és a cseresznyéket. Az egész gyümölcsös tölteléket addig főzzük míg elkezd besűrűsödni, ekkor elzárjuk, hozzáadunk pár csepp mandula aromát és hagyjuk kihűlni, amitől még picit sűrűsödik a massza.

A hűtőből kivesszük a tésztánkat, közben 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk a tésztát és egy széles tetejű bögre vagy pohár segítségével köröket formázunk belőle. A körök szaggatása után újra gyúrjuk a maradékot, majd addig ismételjük, amíg 18 kör alapú pitécske tésztát kapunk. A körtészták felét egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, ezekre kanalazzuk a cseresznyés tölteléket, majd lefedjük a maradék körtésztákkal. Villa segítségével a szélek mentén körbenyomkodjuk a pitécskéket, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.

Tipp: A tetetjét akár rácsosan is lefedhetjük, villával is megszurkálhatjuk, meghinthetjük fahéjjal vagy barnacukorral, a maradék tészta nyesedékből késsel tetszőleges kis formákkal díszíthetjük.

Egy tojást felverünk és megkenjük vele a pitécskéket, majd késsel kissé bevagdossuk a tetejüket.

Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 20-25 perc alatt szép aranybarnára.

Cseresznyés pite